Pripremanje hrane na roštilju lako se može pretvoriti u nezgodu, pa čak i tragediju. Kako biste od toga zaštitili sebe, svoje najmilije, kao i svoju imovinu, sledite naše preporuke o maksimalno bezbednom korišćenju roštilja
Pripremanje jela na roštilju predstavlja tradiciju rasprostranjenu širom sveta, koja je na našim prostorima nesumnjivo jedna od omiljenih letnjih aktivnosti. Roštilj i dobro društvo ne idu jedno bez drugog, a tokom leta, oni koji žive u kućama imaju privilegiju da organizuju ovakva okupljanja kad god to požele.
Iako su ove prilike sinonim za zabavu i opuštenu atmosferu, da bi zaista tako i bilo, ne sme se smetnuti s uma činjenica da pripremanje hrane na roštilju podrazumeva vatru, koja uvek nosi određeni bezbednosni rizik.
Koliko god roštiljanje delovalo kao rutina za iskusne majstore, a skretanje pažnje na izvesne opasnosti činilo se suvišnim, nemojte zanemarivati čak ni minimalan rizik od povreda ili materijalne štete, do kojih lako može doći pri korišćenju roštilja. Aparat za pripremu hrane može biti na ćumur, plin ili struju. Kod nas je roštilj na ćumur ubedljivo najpopularniji, prvenstveno zbog karakterističnog mirisa i ukusa koji daje hrani.
S druge strane, u Evropi se zbog rigoroznih zakona o upotrebi otvorenog plamena najčešće koristi plinski roštilj. Svaka od navedenih vrsta roštilja zahteva određene mere predostrožnosti, koje se, upravo zbog opuštene atmosfere vezane za ovaj letnji ritual, često nesvesno zanemaruju. Zato nije naodmet proveriti da li se prilikom pripremanja jela na roštilju pridržavate svih preporučenih mera sigurnosti.
Opšte preporuke za bezbedno korišćenje roštilja
• Roštilj uvek postavite na bezbednom mestu, gde deca ili ljubimci neće naleteti na njega.
• Ukoliko koristite upaljač za roštilj, pobrinite se da je on van domašaja dece.
• Nikada ne ostavljajte roštilj bez nadzora – nezgode se najčešće događaju upravo u tim trenucima.
• Neka vam mesto za roštilj bude u dometu baštenskog creva, ili što bliže aparatu za gašenje požara.
• Proverite da li se roštilj dobro ohladio pre nego što ga odložite.
• Roštilj postavljajte isključivo na ravnu površinu, dalje od drveća, žbunja, šupa i sl.
• Redovno čistite masnoću i proveravajte ima li kvarova, rđe ili nekih drugih znakova propadanja.
• Ne pripremajte hranu na roštilju u širokoj i lepršavoj odeći koja bi lako mogla biti zahvaćena plamenom.
• Prilikom pripremanja jela na roštilju koristite hvataljke, viljuške i ostali pribor sa dugim drškama, kao i rukavice otporne na vatru.
Roštilj na ćumur
Najveća opasnost koju nosi roštilj na ćumur jeste rizik od trovanja ugljen-monoksidom. Prema podacima i proceni Komisije za bezbednost proizvoda u SAD, u ovoj zemlji 20 ljudi godišnje izgubi život usled udisanja ovog otrovnog gasa iz roštilja na ćumur. Osim toga, ovakav roštilj može predstavljati uzrok požara, te je zaista neophodno preduzeti sve mere predostrožnosti.